Majowe pożytki (szczególnie kwitnący rzepak ozimy) zapewniają intensywne czerwienie matek i rozwój rodzin pszczelich. Z uwagi na występujące jeszcze w tym okresie wahania temperatury, należy pamiętać o dobrym ociepleniu gniazda i utrzymaniu wielkości wylotków odpowiednio do siły rodziny pszczelej. Na początku maja zapasy pokarmu powinny wynosić od 3 do 5 kg, a matki pszczele powinny mieć zapewnione miejsce do czerwienia, przy jednoczesnym niedopuszczaniu do czerwienia na zbyt wielu plastrach.
Po zakończeniu pożytku rzepakowego, możemy przystąpić do miodobrania pamiętając, że odbieramy tylko mód dojrzały tzn. plastry, które są przynajmniej w 2/3 zasklepione. Jeśli w naszej okolicy nastąpił chwilowy brak pożytku po miodobraniu, podkarmiamy pszczoły syropem cukrowym 1:1, w ilości 1,5 litra przez 2 – 3 dni, aby pszczoły go nie magazynowały, a jedynie zużywały na bieżące potrzeby. Należy pamiętać, że zbyt duże zapasy pokarmu w tym okresie sprzyjają powstawaniu nastroju rojowego.

Prace które powinniśmy wykonać w okolicach maja: